Zelenina pro diabetiky
Zelenina pro diabetiky
Nemoc zvaná cukrovka přináší s sebou mnohá omezení ve stravování. Víme, že u této nemoci jde o narušení látkové výměny. Léčí se medikamenty, které snižují obsah cukru v krvi podáváním inzulínu, jehož organismus nevytváří dostatečné množství. Cukrovka vyžaduje speciální dietu. Pomocným léčebným prostředkem je zelenina. Je dobře známo, že se všem druhům košťálové zeleniny, včetně kyselého zelí připisuje příznivý vliv na snižování obsahu cukru v krvi. Hodnota jednotlivých druhů košťálové zeleniny spočívá v tom, že obsahují uhlohydráty příznivého složení, které jsou organismem dobře přijímány a využívány a přispívají k lepší látkové výměně. Velmi vhodnou zeleninou pro diabetiky je chřest. Ve
Organismus nemocného cukrovkou snáší i dobře okurky. Obsahují látky podobné inzulínu a obsah uhlohydrátů není vysoký. Ve sto gramech okurek je jen
Uhlohydráty jsou hlavním zdrojem energie, čili kalorií, ve vašem organismu. Jsou rozděleny do dvou skupin: složité uhlohydráty, neboli škrob – hlavní zdroj energie vašeho organismu. Obyčejně jsou nabity vitamíny a minerály, často také vlákninou. Mnoho škrobovitých jídel má navíc nízký obsah tuku. Dobrým zdrojem složitých uhlohydrátů je také řada druhů zeleniny. Denně jezte 3 – 5 porcí zeleniny
Komentáře
Přehled komentářů
Diabetikům se také mohou dopoučit topinamburya a čaj z borůvkového listí.Diabetes vždy však patří pod kontrolu lékaře. Samoléčba není na místě :-)
Doplnění
(Majka, 18. 11. 2007 18:29)