Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Zásady zdravé stravy, Zelenina proti rakovině

1. 1. 2007

ObrazekZásady zdravé stravy

 

- Buďme vždy pozitivní, jedině tak bude náš organismus reagovat pozitivně.

- Připravujme si pouze čerstvé potraviny, včetně masa.

- Dávejme přednost zelenině a ovoci ošetřenými ekologickými hnojivy.

- Upřednostňujme domácí produkty, nepotřebují tolik chemických úprav, nemusí se totiž tak dlouho skladovat a převážet.

- Pokud je to možné,nasbírejte si čerstvé plody.

- Zralé ovoce ve správném období obsahuje nejvíce živin. Plody pěstované mimo sezónu jsou urychlované nadbytkem hnojiv.

- Snižte konzumaci červeného masa, plnotučných mléčných výrobků a nasycených tuků.

- Sůl nahraďte bylinkami nebo přidáním celeru.

- Vyhýbejte se potravinám, které jsou upravovány ochucovadly, barvivy a konzervačními látkami. Trpíte-li astmatem, buďte na potraviny obzvlášť opatrní.

- Vyhněte se uzenému masu a uzeninám, mají vysoký obsah chemických přísad a soli.

- Pokuste se zapomenout na sladkosti, většina z nich vyvolává alergické reakce.

- Pozor na genetické inženýrství. Tato oblast je neprozkoumaná a potraviny vyprodukované touto cestou mohou vyvolat kožní alergie či astma.

 

 

 

ObrazekZelenina proti rakovině

 

Opravdová dieta proti rakovině neexistuje. Alespoň ne podle dnešních vědeckých poznatků.

Přesto ale určitý druh výživy může přispět k tomu, zda nemoc propukne či nikoliv.

 

Proč chrání balastní látky před rakovinou

Balastní látky, které jsou bohatě obsaženy v zelenině, ovoci a celozrnných produktech, podceňují střeva k větší aktivitě a urychlují vyprazdňování. Případné škodliviny v potravě tak nemají dlouhý kontakt se střevní sliznicí. Tím se vysvětluje ochranný efekt vlákniny před onemocněním rakovinou střev.

 

Vitaminy a minerální látky posilují buňky

Několik vitaminů, například C a E jakož i betakarotén, předstupeň vitaminu A , mají doloženu ochranu buněk. Pomáhají buňkám vyzbrojit se proti rakovinnému bujení. Preventivně působí proti rakovině plic, prostaty a močového měchýře, jakož i rakovině v ústní dutině, jícnu a žaludku především betakarotén. Vyskytuje se v červené a žluté zelenině a ovoci, v zelí, petrželi a špenátu.

 

Pozitivní vliv stopových prvků

Je prokázáno, že dostatečně vysoká hladina kalcia v krvi může zabránit rakovině tlustého střeva. Důvod? Kalcium obsažené především v mléčných produktech , váže nadbytek žlučových kyselin. Selen a zinek například v obilí působí jako ochrana buněk a dostatečné zabezpečení jódem může zabránit rakovině štítné žlázy.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

chátram

(bolec, 16. 6. 2008 18:56)

nemáte něco lepšího?
Je to nc mc..=(=(=(

cjdx

(papa, 24. 1. 2008 14:10)

to sem nedokazete dat neco poradnyho!!!!!!:-D

coment

(coment, 20. 12. 2007 11:15)

it's very bad,no i'm joking it's good,perhaps

je to tu dobrý

(Katule, 31. 5. 2007 18:54)

Našla jsem tu to co jsem potřebovala,ale stejně ještě potřebuju udělat referát na:propagaci zdravé výživy v reklamách a o tom nikde nic nemůžu najít:-(