Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Kapusta plná vitaminů

3. 1. 2007

ObrazekKapusta plná vitaminů

 

Kapusta hlávková pochází z přímořských oblastí jihozápadní Evropy, jde o prastarou zeleninu rozšířenou téměř po celém světě. Je téměř jisté, že byla oblíbenou zeleninou starých Řeků a Římanů. V podobě jak ji známe dnes, se objevila v Evropě koncem 17.století.

Dělíme ji na odrůdy rané,polorané a pozdní. Některé jsou tak otužilé, že snadno přečkají zimu venku. Odolné odrůdy se vysévají ještě v září a říjnu. Ke sklizni dorůstají v jarních měsících. Jedná se o tzv. zimní(adventní)kapustu. Odrůdy menšího a slabšího vzrůstu s kratší vegetační dobou se hodí pro rychlení ve sklenících nebo pařeništích. ObrazekKapustu vyséváme mělce, asi jeden centimetr hluboko. Pěstuje se podobně jako zelí, jen půdu potřebuje trochu více zásobenou živinami. V prvním roce vytváří hlávku, v druhém vyrůstá do výšky až 150 cm. Chuťově je jemnější než zelí, ale její uplatnění v kuchyni je menší. Má tu nevýhodu, že se nehodí k nakládání. Po krátkém předvaření lze kapustu zmrazit. Po hlubokém zmrazení je mnohem méně nadýmavá. Obsahuje řadu vitaminů, z minerálních látek například vápník, železo a draslík.

 

Komentáře

Přidat komentář
Kontrolní kód Přehrát audio kód

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář